in

ГайхалтайГайхалтай ДажгүйДажгүй ГунигтайГунигтай УтгагүйУтгагүй ХоосонХоосон

Нойр булчирхайг устгадаг ноцтой 5 хүнс. Эдгээр хүнснээс татгалзах хэрэгтэй!

Нойр булчирхай нь хоол боловсруулах тогтолцооны эрхтэн бөгөөд түүний ач холбогдлыг ихэвчлэн дутуу үнэлдэг. Ходоодны эрүүл мэнд, гэдэсний хэвийн үйл ажиллагаа, элэгний хэвийн байдал нь биед ямар чухал болохыг бид бүгд ойлгодог. Нойр булчирхай хаана байдаг вэ? Түүний оршин тогтнох нь ихэвчлэн “муу” өвчнийг оношлох эмчийн томилолтоор л мэдэгддэг.

Нойр булчирхайн өвчин нь ердийн хоолны дэглэмээс бүрмөсөн татгалзахад хүргэдэг.

Эрхтэн зөрчсөн тохиолдолд нойр булчирхайн үрэвсэл, чихрийн шижин үүсдэг. Нойр булчирхайн үрэвсэл нь булчирхайн эдүүдийн үрэвсэл, хоол боловсруулах ферментийн үйлдвэрлэлийг зөрчих замаар илэрдэг бөгөөд үүнээс болж уураг, өөх тос шингээх нь бараг боломжгүй болдог. Чихрийн шижин нь бие махбодид инсулин дааврыг үүсгэдэггүй бөгөөд энэ нь бодисын солилцооны процессыг тасалдуулж, цусан дахь глюкозын түвшинг тогтворжуулах үйл явцыг устгадаг.

Нойр булчирхай нь хоол боловсруулах ферментийг үйлдвэрлэх үүрэгтэй

Ажилчид нойр булчирхайг хоол боловсруулах тогтолцооны үндэс гэж үздэг тул болгоомжтой хандах хэрэгтэй. Бие махбодийг огт тэвчихгүй хоол идэж, зовж шаналах хэрэггүй. Эсвэл зөвхөн төмрийн төдийгүй өөрийнхөө хэвийн амьдралыг уртасгахын тулд тэдний хэрэглээг хамгийн бага хэмжээнд хүртэл бууруул.

#1 Согтууруулах ундаа

Элэг нь хамгийн түрүүнд согтууруулах ундаагаар өвддөг гэж үздэг ч энэ нь тийм биш юм. Элэг нь согтууруулах ундааг саармагжуулах ферментийг үүсгэдэг боловч нойр булчирхайд ийм фермент байдаггүй. Түүний эдүүд нь согтууруулах ундааны хортой нөлөөг даван туулах чадваргүй тул үрэвсэх шалтгаан болдог. Хүнд ундаа, өөх тостой зууштай нэг үдэшлэг нь цочмог үрэвсэлт үйл явцыг бий болгоход хангалттай. Согтууруулах ундаатай нэг үдэшлэг нь нойр булчирхайн ажилд саад учруулж болзошгүй юм

#2 Амтат сод

Амтат карбонатлаг ундаа хэрэглэх үед нойр булчирхай нь нэг дор хоёр сөрөг хүчин зүйлтэй тулгардаг. Нэгдүгээрт, элсэн чихэр их хэмжээгээр агуулагддаг, ихэвчлэн синтетик байдаг бөгөөд тэдгээрийг задлахад хэцүү байдаг. Жишээлбэл, нэг литр кола нь бараг 120 грамм элсэн чихэр, өөрөөр хэлбэл 100 мл тутамд нэг халбага элсэн чихэр агуулдаг. Энэхүү гайхалтай хэмжээний сахар нь цусан дахь глюкозын огцом өсөлтийг үүсгэдэг бөгөөд үүнийг саармагжуулах шаардлагатай. Нойр булчирхай нь инсулиныг эрчимтэй үйлдвэрлэж эхэлдэг. Энэ горимд тэрээр байнга ажиллаж чадахгүй бөгөөд удаан хугацаагаар эрхтнийг элэгдэлд оруулдаг. Булчирхай нь “өөрийгөө хамгаалах” гэж оролдож байна: түүний эсүүд глюкозод бага мэдрэмтгий болдог тул инсулин хангалтгүй хэмжээгээр үйлдвэрлэгддэг. Үүний үр дүнд сахар задрах инсулин дутагдалтай, цусан дахь глюкозын хэмжээ нэмэгдэж, чихрийн шижин үүсдэг.

Амтат хийжүүлсэн ундаа нь биеийг элэгдэлд оруулдаг. Эрхтэнг цочроох хоёр дахь хүчин зүйл бол содыг хайрладаг бөмбөлөгүүд юм. Эдгээр нь зөвхөн нойр булчирхайд төдийгүй хоол боловсруулах тогтолцоонд бүхэлд нь хор хөнөөл учруулдаг. Нүүрстөрөгчийн хүчил нь ходоод, гэдэсний салст бүрхэвчийг цочроож, гэдэс дүүрэх, хоол боловсруулах эрхтнийг үүсгэдэг.

#3 Өөх тостой хоол

Нойр булчирхай нь хоол боловсруулах ферментийн үйлдвэрлэлийг хариуцдаг бөгөөд өөх тостой хоол идэхэд маш их хэрэгтэй байдаг. Амьтны ханасан өөх тос, транс өөх тосыг задлахад маш хэцүү байдаг. Бие нь ердийнхөөс илүү их нойр булчирхайн шүүс үйлдвэрлэдэг. Ийм эрчимтэй горимд тогтмол ажиллах нь үүнийг элэгддэг. Түргэн хоол, кондитерт агуулагдах ханасан шөл, өөх тос, цөцгий, маргарин, түүнчлэн их хэмжээний ургамлын тосоор шарсан хүнсний өөх тос зэрэг нь биед хортой. Мөн зайрмаг. Хүйтэн бүтээгдэхүүн нь хоол боловсруулах үйл явцыг зогсоож, нойр булчирхайн сувгийн спазм үүсгэдэг. Өөх тос, хүйтэн нь энэ мэдрэмтгий эрхтэнд тэсрэх хольц юм. Хортой хоол хүнс нь нойр булчирхайд эхний цохилтыг өгдөг

#4 Халуун ногоотой, түргэн хоол

Нойр булчирхай нь халуун ногоотой хоолтой онцгой холбоотой байдаг. Нэг талаас, ийм хоол нь эрхтний ажлыг идэвхжүүлж, нойр булчирхайн шүүсийг эрчимтэй үйлдвэрлэхэд хүргэдэг бөгөөд энэ нь булчирхайн хэвийн байдалд муу биш юм. Гэвч нөхцөл байдал эвдэрсэн үед булчирхайд үрэвсэлт үйл явц үүсч, халуун ногоотой хоол нь нөхцөл байдлыг улам хүндрүүлдэг. Нойр булчирхайн үрэвслийн үед хоолны дэглэм нь эрхтнийг өдөөхгүй байх ёстой.

Нойр булчирхайн үрэвсэл нь халуун ногоотой, гашуун хоол хүнс хэрэглэхийг хориглодог: гич, кетчуп, их хэмжээний халуун ногоо нэмсэн аяга таваг. Гичийн эфирийн тос агуулсан зарим хүнсний ногоог бас хориглоно: улаан лууван, тунхууны, улаан лууван.

#5 Синтетик найрлага

Аж үйлдвэрийн бүтээгдэхүүн, бэлэн хоолонд хэрэглэдэг хадгалалт, тогтворжуулагч, будагч бодис, амт сайжруулагч болон бусад хүнсний нэмэлтүүдийн талаар бид ярьж байна. Ерөнхийдөө хоол боловсруулах тогтолцооны бүх эрхтнүүд тэдэнд дургүй байдаг. Гэхдээ тэдний ихэнх нь өөрийн гэсэн хамгаалах аргатай байдаг: ходоод – ходоодны шүүс, элэг – хорт бодисыг саармагжуулдаг ферментүүд. Нойр булчирхай нь синтетик бүрэлдэхүүн хэсгүүдээс өөрийгөө хэрхэн хамгаалахаа мэддэггүй. Тэд үүнийг аажмаар, гэхдээ гарцаагүй устгаж байна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Холестерол, цусны даралт ихсэхэд бууруулж чадах хамгийн сайн эм!

Эмч зөвлөж байна. Өвдөг, үе мөчний мөгөөрсийг нөхөн сэргээх, ясыг бэхжүүлэх байгалийн гаралтай гайхалтай эм!